Bokabs studietips


När man börjar plugga på universitet eller högskola så får man massor av  tips om olika studietekniker och andra studietips. Sedan går tiden, det blir vardag och ut försvinner allt det där som man tänkte att man skulle tillämpa på sina studier.
Oavsett om man pluggar eller jobbar så är det viktigt att ha en struktur över sin dag och vecka. Annars kan det bli lite rörigt och man får då tyvärr inte lika mycket gjort. Så här kommer våra bästa studietips.
Lycka till!👍
Gif med student gungande på stol med bok över ansiktet
Planera din vecka
Vad ska du göra kommande vecka? Skapa ett detaljerat schema över veckan där du lägger in vilka föreläsningar du har, vad du ska plugga och när. Försök vara så detaljerad som möjligt. Att bara planera in att du ska plugga är för luddigt och inte specifikt nog. Tänk på det som en arbetsdag/arbetsvecka och bryt ner det i specifika arbetsuppgifter.
Kom ihåg att också planera in pauser!
Veckoplanering för studier med bok om studieteknik
Identifiera din bästa studiemiljö
När du planerar din vecka planera även in var du ska vara. Pluggar du bäst när det är tyst runt omkring dig eller är kanske biblioteket bästa platsen för dig? Det du tror är bäst för dig kanske inte är det. Så testa dig fram och identifiera var du har bäst förutsättningar att lyckas med dina studier.
Våga fråga och ta hjälp
Du läser på högskola och universitet för att lära dig och då behöver man våga fråga när man inte förstår eller om man har funderingar. Så ta det med dig på alla föreläsningar, lektioner och seminarium. Det kommer att göra det lättare att komma vidare när du fastnar. Lärarna är där för studenterna och det är du som ska lära dig. Äldre kursare är också en bra resurs att använda sig av.
Att plugga tillsammans med andra kan verkligen underlätta dina studier. Att diskutera det man läst hjälper till att stärka inlärningen och en grupp kursare eller vänner kan också vara bra att bolla tankar med när man fastnat. Sist men inte minst är det skönt att ha sällskap och någon att prata med om annat än just studierna.
Grupp personen som arbetar tillsammans
Lyssna aktivt och anteckna
Det är lätt att tankarna flyger i väg under en föreläsning men du vinner mycket på att vara en aktiv lyssnare och att anteckna löpande. Att ta anteckningar underlättar lärandet, avlastar minnet och gör det lättare att repetera inför tentamen. Men kom ihåg att också att gå igenom anteckningarna i närtid efter föreläsningen. Det är lätt att glömma bort vad man menade med sina omskrivningar och stödord.
Ta pauser!
Detta är det mest återkommande tipset; ta pauser! Det är viktigt att låta hjärnan vila och få i gång cirkulationen i kroppen när man suttit still länge. Gå till Baljan för en kopp kaffe eller gör dig en kopp te hemma. När man sitter och stirrar på en text för länge blir hjärnan trött och slutar ta in informationen. Det finns olika rekommendationer för hur ofta man behöver ta en paus och vi är alla olika, så hitta en plugg/vila-rytm som funkar för just dig.
 
Tips på vidare läsning och resurser
Att studera på högskolan av Marina Bergman

Plugga bättre : förbättra din studieteknik i tio steg av Camilla Vavruch